Zupa krem z marchewki

Czas całkowity
2 h 10 min

Czas przygotowania
10 min

Czas gotowania
2 h

Składniki
na 6 porcji
Na bulion warzywny potzebujemy:
2 litry wody
mała cebula
średni korzeń pietruszki
kawałek selera
kawałek pora (ok 10 cm)
świeża natka pietruszki
dwa suszone grzybki
przyprawy: trzy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, sól
Pozostałe składniki zupy:
400g Marchewki Pri - kostka
świeży średni korzeń imbiru
1/2 kostki masła
2 średnie cebulki
skórka pomarańczy
Przygotowanie
- 1Gotujemy warzywny bulion z składników podanych powyżej. Gotujemy około 2 godzin .
- 2Kiedy ugotujemy bulion, odcedzamy warzywa tak abyśmy osiągnęli czysty wywar, a warzywa z bulionu blendujemy.
- 3Pri marchewkę blendujemy. Obieramy cebulkę i kroimy w kostkę.
- 4W garnku roztapiamy masło wrzucamy pokrojoną cebulkę, kiedy cebulka zeszkli się dodajemy zblendowaną marchewkę i zblendowane warzywa z bulionu, wszystko gotujemy ok 3 minuty.
- 5Na koniec dodajemy starty imbir i skórkę pomarańczy (startą na tarce), wlać bulion i wszystko zagotować. Doprawiamy solą, pieprzem.