Zupa krem z marchewki

time

Czas całkowity

2 h 10 min

preparation

Czas przygotowania

10 min

time

Czas gotowania

2 h

dish

Składniki

na 6 porcji

Na bulion warzywny potzebujemy:

2 litry wody

mała cebula

średni korzeń pietruszki

kawałek selera

kawałek pora (ok 10 cm)

świeża natka pietruszki

dwa suszone grzybki

przyprawy: trzy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, sól

Pozostałe składniki zupy:

400g Marchewki Pri - kostka

świeży średni korzeń imbiru

1/2 kostki masła

2 średnie cebulki

skórka pomarańczy

Przygotowanie

  • 1Gotujemy warzywny bulion z składników podanych powyżej. Gotujemy około 2 godzin .
  • 2Kiedy ugotujemy bulion, odcedzamy warzywa tak abyśmy osiągnęli czysty wywar, a warzywa z bulionu blendujemy.
  • 3Pri marchewkę blendujemy. Obieramy cebulkę i kroimy w kostkę.
  • 4W garnku roztapiamy masło wrzucamy pokrojoną cebulkę, kiedy cebulka zeszkli się dodajemy zblendowaną marchewkę i zblendowane warzywa z bulionu, wszystko gotujemy ok 3 minuty.
  • 5Na koniec dodajemy starty imbir i skórkę pomarańczy (startą na tarce), wlać bulion i wszystko zagotować. Doprawiamy solą, pieprzem.