Zupa krem z dyni i marchewki

Czas całkowity
40 min

Czas przygotowania
10 min

Czas gotowania
30 min

Składniki
na 4 porcje
400g Marchewki Już Gotowej Pri w kostce
1kg dyni
1 cebula
1l wywaru warzywnego
2 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka mielonego imbiru
sól i pieprz
Przygotowanie
- 1Zaczynamy od dyni. Obieramy ją ze skórki, usuwamy pestki oraz kroimy w kostkę. Marchewkę Już Gotową Pri odsączamy z zalewy.
- 2Kroimy czosnek i cebulę. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i krótko podsmażamy (nie więcej niż 3 minuty).
- 3Po 3 minutach podlewamy wszystko wywarem z warzyw. Garnek przykrywamy i gotujemy do momentu, w którym dynia zmięknie. Dodajemy łyżeczkę imbiru i na koniec wszystko blendujemy.
- 4Przed podaniem dekorujemy śmietaną i świeżą natką pietruszki.