Zupa krem z dyni i marchewki

time

Czas całkowity

40 min

preparation

Czas przygotowania

10 min

time

Czas gotowania

30 min

dish

Składniki

na 4 porcje

400g Marchewki Pri

1kg dyni

1 cebula

1l wywaru warzywnego

2 ząbki czosnku

4 łyżki śmietany 18%

2 łyżki oliwy z oliwek

łyżeczka mielonego imbiru

sól i pieprz

Przygotowanie

  • 1Zaczynamy od dyni. Obieramy ją ze skórki, usuwamy pestki oraz kroimy w kostkę. Marchewkę Pri odsączamy z zalewy.
  • 2Kroimy czosnek i cebulę. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i krótko podsmażamy (nie więcej niż 3 minuty).
  • 3Po 3 minutach podlewamy wszystko wywarem z warzyw. Garnek przykrywamy i gotujemy do momentu, w którym dynia zmięknie. Dodajemy łyżeczkę imbiru i na koniec wszystko blendujemy.
  • 4Przed podaniem dekorujemy śmietaną i świeżą natką pietruszki.