Ziemniaki Gratin

Czas całkowity
40 min

Czas przygotowania
10 min

Czas gotowania
30 min

Składniki
na 2 porcje
400g Ziemniaczków Już Gotowych Pri w talarkach
250 ml śmietanki 30% w kartoniku
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki masła
125g tartego sera (np. Bursztyn, Cheddar, Manchego, Gruyère lub inny dobry ser "żółty")
Przygotowanie
- 1Piekarnik nagrzewamy do 200°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- 2Przygotowujemy żaroodporną formę o wymiarach około 12 x 22 cm. Nacieramy ją przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, a następnie smarujemy masłem.
- 3Ziemniaczki Pri wyciągamyz opakowania, opłukujemy, odcedzamy i osuszamy.
- 4Układamy pierwszą warstwę ziemniaków na dnie formy, tak aby plasterki zachodziły na siebie na około 1 cm. Odrobinę solimy, następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków, znów solimy, układamy w ten sposób resztę ziemniaków.
- 5Ułożone plasterki ziemniaków zalewamy śmietanką, naczynie przykrywamy pokrywką lub (szczelnie) folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika i piec przez 25 minut.
- 6Ostrożnie zdejmujemy pokrywkę lub folię (uwaga, z naczynia wydostanie się gorąca para), zapiekankę posypujemy serem i zapiekamy bez przykrycia przez ok. 15 minut.