Ziemniaki Gratin

time

Czas całkowity

40 min

preparation

Czas przygotowania

10 min

time

Czas gotowania

30 min

dish

Składniki

na 2 porcje

400g Ziemniaczków Pri - talarki

250 ml śmietanki 30% w kartoniku

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki masła

125g tartego sera (np. Bursztyn, Cheddar, Manchego, Gruyère lub inny dobry ser "żółty")

Przygotowanie

  • 1Piekarnik nagrzewamy do 200°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  • 2Przygotowujemy żaroodporną formę o wymiarach około 12 x 22 cm. Nacieramy ją przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, a następnie smarujemy masłem.
  • 3Ziemniaczki Pri wyciągamyz opakowania, opłukujemy, odcedzamy i osuszamy.
  • 4Układamy pierwszą warstwę ziemniaków na dnie formy, tak aby plasterki zachodziły na siebie na około 1 cm. Odrobinę solimy, następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków, znów solimy, układamy w ten sposób resztę ziemniaków.
  • 5Ułożone plasterki ziemniaków zalewamy śmietanką, naczynie przykrywamy pokrywką lub (szczelnie) folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika i piec przez 25 minut.
  • 6Ostrożnie zdejmujemy pokrywkę lub folię (uwaga, z naczynia wydostanie się gorąca para), zapiekankę posypujemy serem i zapiekamy bez przykrycia przez ok. 15 minut.