Ziemniaczane pampuchy zapiekane z jajkiem

Czas całkowity
25 min

Czas przygotowania
10 min

Czas gotowania
15 min

Składniki
na 1 porcję
2 x 430g Ziemniaczków Już Gotowych Pri
3 jajka
4 plastry sera żółtego
pęczek szczypiorku
3 łyżeczki masła
przyprawy sól, pieprz
Przygotowanie
- 1Ziemniaczki Już Gotowe Pri przelewamy przez durszlak wodą lekko ciepłą. Kiedy obciekną, przekładamy w miskę i gnieciemy na puree.
- 2Myjemy szczypiorek i kroimy w kosteczkę, także ser żółty kroimy w kostkę.
- 3Do miski, w której mamy puree z naszych ziemniaczków, dodajemy większą część pokrojonego szczypiorku i sera żółtego (zostawiając troszkę na posypkę). Przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy, żeby składniki się wymieszały. Wymieszaną masę dzielimy na 3. Na każdą porcję jedno jajko.
- 4W piekarniku rozkładamy papier do pieczenia i nagrzewamy do 200°C.
- 5Z podzielonej masy, formujemy pampuchy, czyli takie kule ziemniaczane, robiąc w nich zagłębienie na jajko. Rozbijamy jajko, najlepiej w szklance i delikatnie przelewamy na przygotowane miejsce, w pampuchu. Dodajemy odrobinę sera i przypraw. Robimy tak samo z pozostałą masą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, tak do momentu ze złocenia się.