Skip to main content

Ziemniaczane pampuchy zapiekane z jajkiem

time

Czas całkowity

25 min

preparation

Czas przygotowania

10 min

time

Czas gotowania

15 min

dish

Składniki

na 1 porcję

2 x 430g Ziemniaczków Już Gotowych Pri

3 jajka

4 plastry sera żółtego

pęczek szczypiorku

3 łyżeczki masła

przyprawy sól, pieprz

Przygotowanie

  • 1Ziemniaczki Już Gotowe Pri przelewamy przez durszlak wodą lekko ciepłą. Kiedy obciekną, przekładamy w miskę i gnieciemy na puree.
  • 2Myjemy szczypiorek i kroimy w kosteczkę, także ser żółty kroimy w kostkę.
  • 3Do miski, w której mamy puree z naszych ziemniaczków, dodajemy większą część pokrojonego szczypiorku i sera żółtego (zostawiając troszkę na posypkę). Przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy, żeby składniki się wymieszały. Wymieszaną masę dzielimy na 3. Na każdą porcję jedno jajko.
  • 4W piekarniku rozkładamy papier do pieczenia i nagrzewamy do 200°C.
  • 5Z podzielonej masy, formujemy pampuchy, czyli takie kule ziemniaczane, robiąc w nich zagłębienie na jajko. Rozbijamy jajko, najlepiej w szklance i delikatnie przelewamy na przygotowane miejsce, w pampuchu. Dodajemy odrobinę sera i przypraw. Robimy tak samo z pozostałą masą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, tak do momentu ze złocenia się.