Ziemniaczane kotlety z kapustą kiszoną

Czas całkowity
30 min

Czas przygotowania
10 min

Czas gotowania
20 min

Składniki
na 2 porcje
2 x 430g Ziemniaczków Już Gotowych Pri z rozmarynem
350g kapusty kiszonej
3 średnie cebule
2 jajka
150g pieczarek (świetnie sprawdzą się suszone grzyby)
150 ml śmietanki
szczypiorek
tymianek, pieprz lubczyk, papryka wędzona
Przygotowanie
- 1Ziemniaczki Już Gotowe Pri z rozmarynem, przelewamy przez durszlak. Wkładamy do miski, rozgniatamy na puree.
- 2Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Kapustę kiszoną lekko odsączmy, następnie lekko siekamy.
- 3Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło klarowane i pokrojoną cebulkę. Kiedy cebulka zaczyna się szklić, dodajemy kapustę kiszoną. Wszystko przyprawiamy tymiankiem i pieprzem. Podgrzewamy cebulkę z kiszoną kapustą około 5-6 minut.
- 4Po ok. 6 minutach kapustę z cebulką z patelni przekładamy do miski, gdzie mamy przygotowane puree z ziemniaków. Wbijamy 2 jajka i mieszamy wszystko, by uzyskać jednolitą masę (można dodać odrobinę mąki).
- 5Duży talerz lub stolnicę lekko posypujemy mąką. Z powstałej masy robimy kotleciki i obtaczamy lekko w mące. Smażymy na złoto.
- 6Sos pieczarkowy do kotlecików:
- 7Myjemy pieczarki i kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
- 8Do rondelka wkładamy łyżkę masła i pokrojoną cebulkę. Kiedy cebulka lekko się zeszkli, dodajemy pieczarki. Wszystko podsmażać aż pieczarki odparują (ok. 6 minut), mieszamy, sprawdzamy, by produkty nie przywarły.
- 9Kiedy pieczarki odparują, dodajemy soli i przypraw. Po około 3 minut dodajemy śmietankę. Zagotować i odstawić. Przyprawić natką pietruszki.