Ziemniaczane kotlety z kapustą kiszoną

time

Czas całkowity

30 min

preparation

Czas przygotowania

10 min

time

Czas gotowania

20 min

dish

Składniki

na 2 porcje

2 x 430g Ziemniaczków Pri z rozmarynem

350g kapusty kiszonej

3 średnie cebule

2 jajka

150g pieczarek (świetnie sprawdzą się suszone grzyby)

150 ml śmietanki

szczypiorek

tymianek, pieprz lubczyk, papryka wędzona

Przygotowanie

  • 1Pri ziemniaczki już gotowe z rozmarynem, przelewamy przez durszlak. Wkładamy do miski, rozgniatamy na puree.
  • 2Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Kapustę kiszoną lekko odsączmy, następnie lekko siekamy.
  • 3Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło klarowane i pokrojoną cebulkę. Kiedy cebulka zaczyna się szklić dodajemy kapustę kiszoną. Wszystko przyprawiamy tymiankiem i pieprzem. Podgrzewamy cebulkę z kiszoną kapustą około 5-6 minut.
  • 4Po ok 6 minutach kapustę z cebulką z patelni przekładamy do miski, gdzie mamy przygotowane puree z ziemniaków. Wbijamy 2 jajka i mieszamy wszystko, by uzyskać jednolitą masę (można dodać odrobinę mąki).
  • 5Duży talerz, lub stolnicę lekko posypujemy mąką. Z powstałej masy robimy kotleciki i obtaczamy lekko w mące. Smażymy na złoto.
  • 6Sos pieczarkowy do kotlecików:
  • 7Myjemy pieczarki i kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
  • 8Do rondelka wkładamy łyżkę masła i pokrojoną cebulkę. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy pieczarki. Wszystko podsmażać aż pieczarki odparują (ok 6 minut), mieszamy, sprawdzamy by produkty nie przywarły.
  • 9Kiedy pieczarki odparują dodajemy soli i przypraw. Po około 3 minut dodajemy śmietankę. Zagotować i odstawić. Przyprawić natką pietruszki.