Ziemniaczane Curry
Czas całkowity
30 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
25 min
Składniki
na 2 porcje
400g Ziemniaczków Już Gotowych Pri - obranych
mieszanka panch phoron (1:1 czarnuszka, gorczyca, fenkuł, kozieradka, kumin)
2 puszki pomidorów krojonych
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 szklanki wody
1 łyżeczka cukru trzcinowego
kawałek imbiru i chili
kolendra
olej
sól
Przygotowanie
- 1Przygotowujemy mieszankę panch phoron. Mieszamy w słoiku po 1 czubatej łyżce przyprawy. Na dnie garnka prażymy je. Przy pomocy moździerza rozcieramy mieszankę.
- 2Na osobnej patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy ziemniaki i smażymy je do momentu, aż będą złote. Odkładamy na bok.
- 3Imbir oraz chili siekamy. Na dnie garnka po przyprawach rozgrzewamy olej i dodajemy imbir i papryczkę chili. Smażymy 1-2 minuty, dodajemy przyprawy, i smażymy jeszcze kilka sekund i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez parę minut.
- 4Dodajemy podsmażone ziemniaki i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby odparowujemy nadmiar wody. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy ostatnie 3-5 min. Podajemy ze świeżą kolendrą.