Ziemniaczane Curry

time

Czas całkowity

30 min

preparation

Czas przygotowania

5 min

time

Czas gotowania

25 min

dish

Składniki

na 2 porcje

400g Ziemniaczków Pri obranych

mieszanka panch phoron (1:1 czarnuszka, gorczyca, fenkuł, kozieradka, kumin)

2 puszki pomidorów krojonych

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

2 szklanki wody

1 łyżeczka cukru trzcinowego

kawałek imbiru i chili

kolendra

olej

sól

Przygotowanie

  • 1Przygotowujemy mieszankę panch phoron. Mieszamy w słoiku po 1 czubatej łyżce przyprawy. Na dnie garnka prażymy je. Przy pomocy moździerza rozcieramy mieszankę.
  • 2Na osobnej patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy ziemniaki i smażymy je do momentu, aż będą złote. Odkładamy na bok.
  • 3Imbir oraz chili siekamy. Na dnie garnka po przyprawach rozgrzewamy olej i dodajemy imbir i papryczkę chili. Smażymy 1-2 minuty, dodajemy przyprawy, i smażymy jeszcze kilka sekund i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez parę minut.
  • 4Dodajemy podsmażone ziemniaki i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby odparowujemy nadmiar wody. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy ostatnie 3-5 min. Podajemy ze świeżą kolendrą.