Ziemniaczana zupa krem

Czas całkowity
35 min

Czas przygotowania
20 min

Czas gotowania
15 min

Składniki
na 4 porcje
430g Ziemniaczków Juz Gotowych Pri z koperkiem
1/2 selera
1/2 pora biała jego część
cebula
1/2 kostki masła
śmietana 18%
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa (szczypta)
szczypiorek
pieczywo tostowe
Przygotowanie
- 1Obieramy selera i cebulę, następnie kroimy w kostkę. Pora kroimy w drobne plastry.
- 2Zalewamy garnek wodą (ok. 1,5 l) i gotujemy warzywa, można dodać kostkę bulionową, ja dodałam masło.
- 3Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy ziemniaczki. Ja dodałam Ziemniaczki Już Gotowe z koperkiem, które dodatkowo nadały świeżości koperkowej. Wszystko delikatnie (małe obroty) blendujemy, tak by uzyskać zupę krem.
- 4Doprawiamy przyprawami i śmietanką. Można nakładać na talerze. Dodatkiem opcjonalnym, bardzo smacznym, są tosty, które po zrobieniu kroimy w kosteczkę i układamy na spodzie zupy już w talerzu, dodatkowo polecam posypać szczypiorkiem, który bardzo podbija smaki.