Zapiekanka ziemniaczana

time

Czas całkowity

1 h

preparation

Czas przygotowania

10 min

time

Czas gotowania

50 min

dish

Składniki

na 4 porcje

2 x 400g Ziemniaczków Pri - talarki

150g grana padano tarty lub inny ser żółty tarty

1 średnia cukinia

1 średnia papryka

1/2 średni seler

1/2 mała cebulka czosnkowa lub ząbek czosnku

łyżka oliwy

śmietana kremówka 100 ml

łyżka masła klarowanego

przyprawy sól, pieprz

jeżeli lubicie kminek lub rozmaryn na posypkę

Przygotowanie

  • 1Przygotowujemy żaroodporne naczynie, w którym będziemy piec zapiekankę. Naczynie wykładamy dodatkowo specjalnym papierem do pieczenia (papierem, który można stosować do 220°C). Papier do pieczenia bardzo ułatwia wyjmowanie zapiekanki z naczynia (patent bardzo pomocny polecam Na papier wylewamy trochę oliwy z oliwek, ja użyłam oliwy z rozmarynem, co dodatkowo doda smaku i aromatu.
  • 2Ziemniaczki Pri w talarkach przelewamy przez durszlak wodą. Kiedy obciekną z wody, wykładamy je na spód przygotowanego naczynia do zapiekania. Każdą warstwę doprawiamy przyprawami i posypujemy serem. Na ostatnią warstwę wylewamy śmietanę.
  • 3Przygotowujemy warzywa do zapiekanki. Myjemy cukinię, następnie obieramy i kroimy w plasterki (im cieńsze tym lepiej , kroimy w kostkę paprykę, selera, cebulkę czosnkową. Rozgrzewamy patelnię, dajemy masło klarowane lub oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa i dodajemy przyprawy. Kiedy cebulka lekko się zeszkli, cukinia będzie miękka, wtedy cały farsz warzywny wykładamy na wierzch zapiekanki czyli na śmietankę, wierzchu zapiekanki.
  • 4Całość posypujemy serem
  • 5Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Wstawiamy zapiekankę na ok 40 minut. Gotowe, papier do pieczenia ułatwi wam wyjęcie zapiekanki, dodatkowo, jak niewiele potraw, to ta zapiekanka, to idealne danie dla spóźnialskich;), bo mam wrażenie, że odgrzewana lepiej smakuje. Dajcie znać, czy też tak myślicie?