Zapiekanka ziemniaczana

Czas całkowity
1 h

Czas przygotowania
10 min

Czas gotowania
50 min

Składniki
na 4 porcje
2 x 400g Ziemniaczków Już Gotowych Pri w talarkach
150g grana padano tarty lub inny ser żółty tarty
1 średnia cukinia
1 średnia papryka
1/2 średni seler
1/2 mała cebulka czosnkowa lub ząbek czosnku
łyżka oliwy
śmietana kremówka 100 ml
łyżka masła klarowanego
przyprawy sól, pieprz
jeżeli lubicie kminek lub rozmaryn na posypkę
Przygotowanie
- 1Przygotowujemy żaroodporne naczynie, w którym będziemy piec zapiekankę. Naczynie wykładamy dodatkowo specjalnym papierem do pieczenia (papierem, który można stosować do 220°C). Papier do pieczenia bardzo ułatwia wyjmowanie zapiekanki z naczynia (patent bardzo pomocny, polecam na papier wylać trochę oliwy z oliwek, ja użyłam oliwy z rozmarynem, co dodatkowo doda smaku i aromatu).
- 2Ziemniaczki Już Gotowe Pri w talarkach przelewamy przez durszlak wodą. Kiedy obciekną z wody, wykładamy je na spód przygotowanego naczynia do zapiekania. Każdą warstwę doprawiamy przyprawami i posypujemy serem. Na ostatnią warstwę wylewamy śmietanę.
- 3Przygotowujemy warzywa do zapiekanki. Myjemy cukinię, następnie obieramy i kroimy w plasterki (im cieńsze, tym lepiej), kroimy w kostkę paprykę, selera, cebulkę czosnkową. Rozgrzewamy patelnię, dajemy masło klarowane lub oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa i dodajemy przyprawy. Kiedy cebulka lekko się zeszkli, cukinia będzie miękka, wtedy cały farsz warzywny wykładamy na wierzch zapiekanki, czyli na śmietankę, wierzchu zapiekanki.
- 4Całość posypujemy serem.
- 5Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Wstawiamy zapiekankę na ok. 40 minut. Gotowe, papier do pieczenia ułatwi wam wyjęcie zapiekanki, dodatkowo, jak niewiele potraw, to ta zapiekanka, to idealne danie dla spóźnialskich;), bo mam wrażenie, że odgrzewana lepiej smakuje. Dajcie znać, czy też tak myślicie?