Wegański shepherd’s Pie

time

Czas całkowity

45 min

preparation

Czas przygotowania

10 min

time

Czas gotowania

35 min

dish

Składniki

na 1 porcję

Składniki na wegańską zapiekankę pasterską:

400g Marchewki Pri - kostka

1 szklanka suchej soczewicy zielonej

3 łodygi selera naciowego

2 cebule

2 -3 ząbki czosnku

1 duży słoik przecieru pomidorowego

1/2 szklanki pasaty pomidorowej

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki oleju

przyprawy: suszony tymianek, rozmaryn, oregano i wędzona papryka

sól, pieprz

opcjonalnie: bulion warzywny

Purée ziemniaczane:

400g Ziemniaczków Pri

pół szklanki mleka roślinnego

szczypta gałki muszkatołowej, rozmarynu

sól, pieprz

opcjonalnie: odrobina masła roślinnego (lub klasycznego w wersji wegetariańskiej)

Przygotowanie

  • 1Soczewicę płuczemy, a następnie wrzucamy do gotującej wody na około 30 minut, aż będzie miękka i sypka (ale nie będzie się rozpadać!).
  • 2Seler kroimy drobno w kostkę. Cebulę szatkujemy i podsmażamy na oleju. Po kilku minutach dodajemy pokrojony wcześniej seler. Smażymy na małym ogniu przez około 8 minut. Następnie dodajemy Marchewkę Pri i delikatnie podlewamy wodą lub bulionem, całość podsmażamy jeszcze przez ok. 2 minuty.
  • 3Kiedy soczewica się ugotuje, odcedzamy ją i płuczemy, a następnie dodajemy do warzyw na patelni. Dodajemy przecier pomidorowy, pasatę, czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy i dusimy przez kilka minut na małym ogniu.
  • 4Ziemniaczki Pri, kroimy w ćwiartki i robimy purée. Dodajemy mleko, odrobinę masła, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  • 5Duże naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju lub masła. Przekładamy gotowe warzywa z soczewicą, a na górę wylewamy nasze ziemniaczane purée. Wierzch posypujemy rozmarynem.
  • 6Zapiekankę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 minut. Purée powinno lekko się zapiec tworząc zarumienioną skorupkę.