Wegański shepherd’s Pie

Czas całkowity
45 min

Czas przygotowania
10 min

Czas gotowania
35 min

Składniki
na 1 porcję
Składniki na wegańską zapiekankę pasterską:
400g Marchewki Już Gotowej Pri w kostce
1 szklanka suchej soczewicy zielonej
3 łodygi selera naciowego
2 cebule
2 -3 ząbki czosnku
1 duży słoik przecieru pomidorowego
1/2 szklanki pasaty pomidorowej
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju
przyprawy: suszony tymianek, rozmaryn, oregano i wędzona papryka
sól, pieprz
opcjonalnie: bulion warzywny
Purée ziemniaczane:
400g Ziemniaczków Już Gotowych Pri - obranych
pół szklanki mleka roślinnego
szczypta gałki muszkatołowej, rozmarynu
sól, pieprz
opcjonalnie: odrobina masła roślinnego (lub klasycznego w wersji wegetariańskiej)
Przygotowanie
- 1Soczewicę płuczemy, a następnie wrzucamy do gotującej wody na około 30 minut, aż będzie miękka i sypka (ale nie będzie się rozpadać!).
- 2Seler kroimy drobno w kostkę. Cebulę szatkujemy i podsmażamy na oleju. Po kilku minutach dodajemy pokrojony wcześniej seler. Smażymy na małym ogniu przez około 8 minut. Następnie dodajemy Marchewkę Pri i delikatnie podlewamy wodą lub bulionem, całość podsmażamy jeszcze przez ok. 2 minuty.
- 3Kiedy soczewica się ugotuje, odcedzamy ją i płuczemy, a następnie dodajemy do warzyw na patelni. Dodajemy przecier pomidorowy, pasatę, czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy i dusimy przez kilka minut na małym ogniu.
- 4Ziemniaczki Pri, kroimy w ćwiartki i robimy purée. Dodajemy mleko, odrobinę masła, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- 5Duże naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju lub masła. Przekładamy gotowe warzywa z soczewicą, a na górę wylewamy nasze ziemniaczane purée. Wierzch posypujemy rozmarynem.
- 6Zapiekankę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 minut. Purée powinno lekko się zapiec tworząc zarumienioną skorupkę.