Tradycyjny barszcz ukraiński

time

Czas całkowity

45 min

preparation

Czas przygotowania

15 min

time

Czas gotowania

30 min

dish

Składniki

na 4 porcje

400g Buraczków Pri

230g Marchewki Pri

1.5kg kapusty

3-4 pomidory

1 puszka fasolki

1 cebula

seler

czosnek

natka pietruszki

2 liście laurowe

1.5l wywaru warzywnego

100ml kwaśnej śmietany

łyżka soku z cytryny

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • 1W szerokim garnku na maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy marchewkę, pietruszkę oraz seler i co chwilę mieszamy i podsmażamy przez około 3 minuty.
  • 2Następnie dodajemy pokrojone w kostkę buraczki do garnka i zalewamy wywarem warzywnym.
  • 3W międzyczasie dodajemy poszatkowaną kapustę, fasolkę wraz z zalewą z puszki, obrany cały ząbek czosnku i przyprawy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • 4Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy pod uchyloną pokrywą, do miękkości warzyw. Dodajemy obranego pomidora pokrojonego w kosteczkę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Podajemy z kwaśną śmietaną i posiekaną pietruszką.