Tradycyjny barszcz ukraiński
Czas całkowity
45 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Składniki
na 4 porcje
400g Buraczków Już Gotowych Pri w kostce
230g Marchewki Już Gotowej Pri w kostce
1.5kg kapusty
3-4 pomidory
1 puszka fasolki
1 cebula
seler
czosnek
natka pietruszki
2 liście laurowe
1.5l wywaru warzywnego
100ml kwaśnej śmietany
łyżka soku z cytryny
przyprawy: sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- 1W szerokim garnku na maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy marchewkę, pietruszkę oraz seler i co chwilę mieszamy i podsmażamy przez około 3 minuty.
- 2Następnie dodajemy pokrojone w kostkę buraczki do garnka i zalewamy wywarem warzywnym.
- 3W międzyczasie dodajemy poszatkowaną kapustę, fasolkę wraz z zalewą z puszki, obrany cały ząbek czosnku i przyprawy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- 4Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy pod uchyloną pokrywą, do miękkości warzyw. Dodajemy obranego pomidora pokrojonego w kosteczkę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Podajemy z kwaśną śmietaną i posiekaną pietruszką.