Talarki zapiekane z brokułem

Czas całkowity
35 min

Czas przygotowania
20 min

Czas gotowania
15 min

Składniki
na 2 porcje
400g Ziemniaczków Już Gotowych Pri w talarkach
400g Marchewki Już Gotowej Pri w talarkach
3 cebule
3 ząbki czosnku
brokuł
1/2 szklanki parmezanu startego
1 1/2 szklanki mleka
3 łyżki mąki
2 łyżki masła
przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 3 szt. ziele angielskie, gałka muszkatołowa
2 łyżeczki cukru
Przygotowanie
- 1Ziemniaczki Już Gotowe Pri i Marchewkę Już Gotową Pri otwieramy i przecedzamy przez sitko.
- 2Brokuł myjemy i rozdzielamy różyczki. Gotujemy go w garnku z wodą, krótko do 7 minut, potem od razu przelewamy go zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania, dzięki czemu brokuł będzie jędrny i nie ściemnieje.
- 3Obieramy cebule i kroimy w pióra, a ząbki czosnku w kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła klarowanego, wsypujemy na patelnię pokrojoną cebulę, podsmażamy do zeszklenia, po ok. 3 minutach dodajemy czosnek, łyżeczkę cukru, sól, pieprz do smaku.
- 4Następnie robimy sos beszamelowy. W rondelku podgrzewamy mleko z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. W drugim garnku roztapiamy masło, ciągle mieszając, dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą, dodajemy ciepłe mleko (wyjmując liście, i ziele angielskie, najlepiej przez sitko). Mieszamy cały czas, żeby nie powstały grudki, na małym ogniu. Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy przyprawy: sól, pieprz i zmieloną gałkę muszkatołową.
- 5Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
- 6W naczyniu żaroodpornym rozkładamy Ziemniaczki Już Gotowe Pri w talarkach, na to przygotowaną cebulkę z czosnkiem, Pri marchewkę i różyczki brokułu, wszystko polewamy sosem i do piekarnika na ok. 30 minut. Po 30 minutach posypujemy serem, zapiekamy jeszcze 10-15 minut.