Skip to main content

Śledź pod warzywną pierzynką

time

Czas całkowity

20 min

preparation

Czas przygotowania

20 min

time

Czas gotowania

dish

Składniki

na 4 porcje

400g Ziemniaczków Już Gotowych Pri w kostce

400g Buraczków Już Gotowych Pri w kostce

400g Marchewki Już Gotowej Pri w kostce

400g śledzi w oleju (6 płatów)

3 jajka ugotowane na twardo

mała cebulka (dymka), szczypiorek, kawałek pora

3 (średnie) ogórki kiszone

100g sera żółtego startego na tarce (duże oczka)

2 łyżki jogurtu naturalnego, lub śmietany

4 łyżki majonezu, 2 łyżeczki musztardy

przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie

  • 1Filety śledziowe osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju. Następnie kroimy w poprzek na kawałki i wykładamy nimi misę, w której będziemy przygotowywać sałatkę.
  • 2Na śledzie, kładziemy pokrojoną drobno w kostkę cebulkę i pora, na wierzch dajemy łyżkę majonezu, rozprowadzając majonez równomiernie na powierzchni.
  • 3Na następną warstwę wykładamy Ziemniaczki Już Gotowe Pri, przyprawiamy, a na wierzch rozprowadzamy łyżeczkę musztardy i majonezu.
  • 4Następna warstwa to Buraczki Już Gotowe Pri, wykładamy równomiernie, przyprawiamy i rozkładamy łyżeczkę śmietany lub jogurtu naturalnego na warstwę buraczków.
  • 5Kolejna warstwa to, Marchewka Już Gotowa Pri, wykładamy, przyprawiamy, a na wierzch rozprowadzamy łyżeczkę jogurtu naturalnego.
  • 6Następna warstwa to ogórki kiszone — starte na tarce (duże oczka), na nie równomiernie rozkładamy łyżkę majonezu.
  • 7Ostatnia warstwa to jajka na twardo (starte na dużych oczkach tarki), które rozkładamy i posypujemy żółtym serem (też startym na tarce), przyprawiamy, posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki.