Śledź pod warzywną pierzynką

Czas całkowity
20 min

Czas przygotowania
20 min

Czas gotowania

Składniki
na 4 porcje
400g Ziemniaczków Już Gotowych Pri w kostce
400g Buraczków Już Gotowych Pri w kostce
400g Marchewki Już Gotowej Pri w kostce
400g śledzi w oleju (6 płatów)
3 jajka ugotowane na twardo
mała cebulka (dymka), szczypiorek, kawałek pora
3 (średnie) ogórki kiszone
100g sera żółtego startego na tarce (duże oczka)
2 łyżki jogurtu naturalnego, lub śmietany
4 łyżki majonezu, 2 łyżeczki musztardy
przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie
- 1Filety śledziowe osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju. Następnie kroimy w poprzek na kawałki i wykładamy nimi misę, w której będziemy przygotowywać sałatkę.
- 2Na śledzie, kładziemy pokrojoną drobno w kostkę cebulkę i pora, na wierzch dajemy łyżkę majonezu, rozprowadzając majonez równomiernie na powierzchni.
- 3Na następną warstwę wykładamy Ziemniaczki Już Gotowe Pri, przyprawiamy, a na wierzch rozprowadzamy łyżeczkę musztardy i majonezu.
- 4Następna warstwa to Buraczki Już Gotowe Pri, wykładamy równomiernie, przyprawiamy i rozkładamy łyżeczkę śmietany lub jogurtu naturalnego na warstwę buraczków.
- 5Kolejna warstwa to, Marchewka Już Gotowa Pri, wykładamy, przyprawiamy, a na wierzch rozprowadzamy łyżeczkę jogurtu naturalnego.
- 6Następna warstwa to ogórki kiszone — starte na tarce (duże oczka), na nie równomiernie rozkładamy łyżkę majonezu.
- 7Ostatnia warstwa to jajka na twardo (starte na dużych oczkach tarki), które rozkładamy i posypujemy żółtym serem (też startym na tarce), przyprawiamy, posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki.