Sałatka z buraka, śledzia i awokado
Czas całkowity
20 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
15 min
Składniki
na 2 porcje
400g Buraczków Już Gotowych Pri - kostka
2 dojrzałe awokado
120g filetów śledziowych à la matias w oleju
4 łyżki śmietany 12%
łyżka musztardy
łyżka majonezu
szczypta papryki słodkiej
przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie
- 1Piekarnik nagrzewamy do 200°C i przez 15 min podpiekamy Buraczki Już Gotowe Pri.
- 2W międzyczasie obieramy awokado, usuwamy z nich pestki i kroimy w kostkę. Śledzie odcedzamy z zalewy i kroimy w drobne paseczki. W miseczce mieszamy śmietanę z musztardą, majonezem, papryką, szczyptą soli i pieprzu.
- 3Po upieczeniu się buraczków kładziemy je na dnie szklanki, następnie na nie awokado. Ostatnią warstwę układamy z pokrojonych śledzi. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem.