Sałatka z buraka, śledzia i awokado

time

Czas całkowity

20 min

preparation

Czas przygotowania

5 min

time

Czas gotowania

15 min

dish

Składniki

na 2 porcje

400g Buraczków Pri - kostka

2 dojrzałe awokado

120 g filetów śledziowych à la matias w oleju

4 łyżki śmietany 12%

łyżka gładkiej musztardy

łyżka majonezu

szczypta papryki słodkiej

sól, pieprz

Przygotowanie

  • 1Piekarnik nagrzewamy do 200°C i przez 15 min podpiekamy Buraczki Pri.
  • 2W między czasie obieramy awokado, usuwamy z nich pestki i kroimy w kostkę. Śledzie odcedzamy z zalewy i kroimy w drobne paseczki. W miseczce mieszamy śmietanę z musztardą, majonezem, papryką, szczyptą soli i pieprzu.
  • 3Po upieczeniu się buraczków kładziemy je na dnie szklanki, następnie na nie awokado. Ostatnią warstwę układamy z pokrojonych śledzi. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem.