Rosół wegetariański

Czas całkowity
1 h 10 min

Czas przygotowania
10 min

Czas gotowania
1 h

Składniki
na 6 porcji
230g Marchewki Pri - talarki
2,5 litra zimnej wody
2 cebule
2 pietruszki
1 duża bulwa selera
zielone liście pora
natka pietruszki
łodyżka świeżego lubczyku
1 łyżka oleju
przyprawy: 2 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, 4 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki kurkumy,2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka lubczyku, sól
Przygotowanie
- 1Warzywa (bez Marchewki Pri, ją dodamy na końcu) dokładnie myjemy, nie obieramy i nie kroimy, wkładamy do dużego garnka. Umytą cebulę obieramy, łupiny przekładamy do garnka (dodadzą pięknego koloru), a wnętrze cebul dzielimy na pół i każdą opalamy nad ogniem kuchenki do czasu, aż będzie wyraźnie przypalona. Jeśli nie macie kuchenki gazowej, to układamy je na blasze piekarnika postawionej na najwyższej półce i opalamy przez 15 minut lub do czasu, aż zaczną ciemnieć.
- 2Opalone cebule dodajemy do warzyw w garnku, do tego dodajemy łodyżki natki pietruszki, pozostałe składniki wraz z przyprawami i łyżeczką soli. Wlewamy 2,5 litra zimnej wody, przykrywamy i podgrzewamy na średnim ogniu do czasu, aż się zagotuje.
- 3Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy gaz i gotujemy na minimalnym ogniu przez przynajmniej 3 godziny. Wywar powinien jedynie „mrugać”, a garnek musi być przez cały czas przykryty.
- 4Ugotowany rosół przecedzamy przez sito, na którym zostaną wszystkie warzywa i przyprawy. Na koniec warzywa bardzo dokładnie wyciskamy tak, aby oddały wszystkie soki do garnka – to w nich jest najcenniejszy smak. W tym momencie dodajemy Marchewkę Pri i jeszcze podgrzewamy z wywarem przez kilka minut. Tak przygotowany rosół doprawiamy jeszcze do smaku odrobiną soli, pieprzu i posiekanymi liści pietruszki.