Risotto z buraczkami i tymiankiem

time

Czas całkowity

25 min

preparation

Czas przygotowania

10 min

time

Czas gotowania

15 min

dish

Składniki

na 5 porcji

400g buraczków Pri - kostka

1l bulionu warzywnego

1 łyżka oliwy z oliwek

4 szalotki, drobno posiekane

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

250g ryżu arborio

100 ml białego wytrawnego wina

50g sklarowanego masła

100g parmezanu

kilka świeżych liści tymianku

Przygotowanie

  • 1Podgrzewamy bulion w rondelku, aż prawie się zagotuje, a następnie zmniejszamy ogień, aby był gorący.
  • 2Rozgrzewamy olej na płytkiej żeliwnej patelni. Podsmażamy szalotkę, czosnek i buraki do miękkości (około 6-8 minut).
  • 3Dodajemy ryż i mieszamy, aż ziarna będą dobrze pokryte. Wlewamy wino, mieszamy i dodajemy jedną chochlę gorącego bulionu. Dusimy, cały czas mieszamy, aż do wchłonięcia się bulionu.
  • 4Kontynuujemy dodawanie bulionu w odstępach czasu i dusimy, aż ryż będzie miękki, ale NIEROZGOTOWANY. Dodajemy masło i większość startego parmezanu i delikatnie mieszamy.
  • 5Podajemy posypane kilkoma listkami tymianku, pozostałym startym parmezanem i zmielonym czarnym pieprzem.