Risotto z buraczkami i tymiankiem

Czas całkowity
25 min

Czas przygotowania
10 min

Czas gotowania
15 min

Składniki
na 5 porcji
400g Buraczków Już Gotowych Pri - kostka
1l bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek
4 szalotki, drobno posiekane
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
250g ryżu arborio
100 ml białego wytrawnego wina
50g sklarowanego masła
100g parmezanu
kilka świeżych liści tymianku
Przygotowanie
- 1Podgrzewamy bulion w rondelku, aż prawie się zagotuje, a następnie zmniejszamy ogień, aby był gorący.
- 2Rozgrzewamy olej na płytkiej żeliwnej patelni. Podsmażamy szalotkę, czosnek i buraki do miękkości (około 6-8 minut).
- 3Dodajemy ryż i mieszamy, aż ziarna będą dobrze pokryte. Wlewamy wino, mieszamy i dodajemy jedną chochlę gorącego bulionu. Dusimy, cały czas mieszamy, aż do wchłonięcia się bulionu.
- 4Kontynuujemy dodawanie bulionu w odstępach czasu i dusimy, aż ryż będzie miękki, ale NIEROZGOTOWANY. Dodajemy masło i większość startego parmezanu i delikatnie mieszamy.
- 5Podajemy posypane kilkoma listkami tymianku, pozostałym startym parmezanem i zmielonym czarnym pieprzem.