Pkhali

time

Czas całkowity

25 min

preparation

Czas przygotowania

10 min

time

Czas gotowania

15 min

dish

Składniki

na 3 porcje

400g buraczków Pri - kostka

100g orzechów włoskich

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka octu jabłkowego lub octu balsamicznego

0,5 łyżeczki suszonego cząbru

garść pestek granatu

świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku

garść świeżej pietruszki

garść świeżej kolendry

Przygotowanie

  • 1Buraczki Pri w kostce odcedzamy. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 min.
  • 2Gdy buraczki ostygną, blendujemy orzechy włoskie, ząbki czosnku i szczyptę soli. Miksujemy, aż ze składników powstanie pasta. Dodajemy posiekane liście kolendry i natkę pietruszki.
  • 3Następnie blendujemy buraczki i mieszamy z pastą orzechowo-czosnkowo-ziołową i resztę składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z tak powstałej masy formujemy małe kulki. Dekorujemy pestkami granatu i cienko pokrojoną czerwoną cebulą.