Pkhali

Czas całkowity
25 min

Czas przygotowania
10 min

Czas gotowania
15 min

Składniki
na 3 porcje
400g Buraczków Już Gotowych Pri - kostka
100g orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka octu jabłkowego lub octu balsamicznego
0,5 łyżeczki suszonego cząbru
garść pestek granatu
świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
garść świeżej pietruszki
garść świeżej kolendry
Przygotowanie
- 1Buraczki Już Gotowe Pri w kostce odcedzamy. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 min.
- 2Gdy buraczki ostygną, blendujemy orzechy włoskie, ząbki czosnku i szczyptę soli. Miksujemy, aż ze składników powstanie pasta. Dodajemy posiekane liście kolendry i natkę pietruszki.
- 3Następnie blendujemy buraczki i mieszamy z pastą orzechowo-czosnkowo-ziołową i resztę składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z tak powstałej masy formujemy małe kulki. Dekorujemy pestkami granatu i cienko pokrojoną czerwoną cebulą.