Pieczone ziemniaczki z kurkami

Czas całkowity
23 min

Czas przygotowania
5 min

Czas gotowania
18 min

Składniki
na 2 porcje
400g Ziemniaczków Już Gotowych Pri w mundurkach
świeże kurki
szczypiorek
oliwa z oliwek
sól i pieprz
czosnek
tymianek i rozmaryn
Przygotowanie
- 1Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Umieszczamy przekrojone na pół ziemniaczki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym.
- 2Skraplamy oliwą z oliwek (ok. 3 łyżeczki) i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut, obracając od czasu do czasu, aż osiągniemy złoty kolor.
- 3W międzyczasie oczyszczamy grzyby. Obieramy i drobno siekamy czosnek oraz szczypiorek. Rozgrzewamy pozostały olej na patelni i podsmaż czosnek.
- 4Dodajemy grzyby i zioła i kontynuujemy smażenie przez 5-8 minut, do czasu, aż wyparuje woda z grzybów.
- 5Wszystko mieszamy ze sobą, doprawiając do smaku i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.