Odwrócone marchewkowe ciasto

Czas całkowity
1 h 15 min

Czas przygotowania
15 min

Czas gotowania
1 h

Składniki
na 12 porcji
400g Marchewki Już Gotowej Pri w kostce
1 pomarańcza i 1/2 cytryny
5 jajek
1/2 szklanki oleju kokosowego
1 1/2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru
starta skórka z jednej pomarańczy
łyżka miodu
Przygotowanie
- 1Marchewkę Już Gotową Pri blendujemy. W osobnej misce przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- 2Jajka ubijamy z cukrem na puszysto. Ciągle miksując, dodajemy na przemian raz oleju, raz mąki (przesianej ze składnikami). Następnie dodajemy zblendowaną marchewkę i skórkę z pomarańczy i mieszamy.
- 3Nagrzewamy piekarnik na 180°C góra-dół.
- 4Tortownicę (lub inną formę do pieczenia) wykładamy papierem do pieczenia, na spód kładziemy pokrojone plastry pomarańczy, i małe plasterki cytryny. Pomarańcza z cytryną świetnie się dopełniają, cytryna dodatkowo dodaje świeżości ciastu. Na plasterki owoców wylewamy ciasto.
- 5Pieczemy ok. 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż lekko przestygnie, następnie przekładamy na talerz, lub deskę odwracając je tak, by spód stał się wierzchem. Następnie plastry owoców na wierzchu ciasta smarujemy miodem.