Skip to main content

Odwrócone marchewkowe ciasto

time

Czas całkowity

1 h 15 min

preparation

Czas przygotowania

15 min

time

Czas gotowania

1 h

dish

Składniki

na 12 porcji

400g Marchewki Już Gotowej Pri w kostce

1 pomarańcza i 1/2 cytryny

5 jajek

1/2 szklanki oleju kokosowego

1 1/2 szklanki mąki

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki cukru

starta skórka z jednej pomarańczy

łyżka miodu

Przygotowanie

  • 1Marchewkę Już Gotową Pri blendujemy. W osobnej misce przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  • 2Jajka ubijamy z cukrem na puszysto. Ciągle miksując, dodajemy na przemian raz oleju, raz mąki (przesianej ze składnikami). Następnie dodajemy zblendowaną marchewkę i skórkę z pomarańczy i mieszamy.
  • 3Nagrzewamy piekarnik na 180°C góra-dół.
  • 4Tortownicę (lub inną formę do pieczenia) wykładamy papierem do pieczenia, na spód kładziemy pokrojone plastry pomarańczy, i małe plasterki cytryny. Pomarańcza z cytryną świetnie się dopełniają, cytryna dodatkowo dodaje świeżości ciastu. Na plasterki owoców wylewamy ciasto.
  • 5Pieczemy ok. 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż lekko przestygnie, następnie przekładamy na talerz, lub deskę odwracając je tak, by spód stał się wierzchem. Następnie plastry owoców na wierzchu ciasta smarujemy miodem.