Naleśniki marchewkowe

time

Czas całkowity

45 min

preparation

Czas przygotowania

30 min

time

Czas gotowania

15 min

dish

Składniki

na 13 porcji

230g Marchewki Już Gotowej Pri w kostce lub talarkach

2 szklanki mąki

2 łyżki masła

1 szklanka mleka

2 łyżki cukru

2 jajka

1/2 szklanki wody gazowanej

mała łyżeczka cynamonu, szczypta soli

do smażenia olej kokosowy

Na farsz serowy do naleśników:

250g białego twarogu

150g skyr naturalny

3 łyżeczki cukru pudru

wanilia lub cukier wanilinowy

Na polewę:

100g truskawek lub innych owoców mrożonych, lub konfitura

łyżka miodu

łyżeczka mąki

Przygotowanie

  • 1Marchewkę Już Gotową Pri blendujemy, następnie dodajemy wszystkie składniki podane na ciasto naleśnikowe. Mieszamy do uzyskania jednolitej lejącej się masy. Odstawiamy na 15 minut.
  • 2Twaróg mieszamy z skyrem (lub jogurtem naturalnym) słodzimy, mieszamy do jednolitej masy, by dobrze składniki się wymieszały.
  • 3Mrożone owoce, wykładamy na sitko, przelewamy ciepłą wodą. Następnie wkładamy do rondelka, zalewamy lekko dno wodą (by owoce nie przywarły do naczynia), dodajemy miodu i na małym ogniu podgrzewamy, aż owoce się odmrożą, kiedy to nastąpi, dodajemy łyżeczkę miodu, następnie łyżeczkę mąki, by zagęścić sos owocowy.
  • 4Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Nabieramy ciasto i staramy się równomiernie rozlać ciasto na patelni, smażymy po obu stronach. Po usmażeniu nakładamy warstwę sera i rozprowadzamy po naleśniku. Naleśnika składamy w trójkąt lub rulonik, jak wolicie. Na wierzch polewamy owocami.