Skip to main content

Naleśniki marchewkowe

time

Czas całkowity

45 min

preparation

Czas przygotowania

30 min

time

Czas gotowania

15 min

dish

Składniki

na 13 porcji

230g Marchewki Już Gotowej Pri w kostce lub talarkach

2 szklanki mąki

2 łyżki masła

1 szklanka mleka

2 łyżki cukru

2 jajka

1/2 szklanki wody gazowanej

mała łyżeczka cynamonu, szczypta soli

do smażenia olej kokosowy

Na farsz serowy do naleśników:

250g białego twarogu

150g skyr naturalny

3 łyżeczki cukru pudru

wanilia lub cukier wanilinowy

Na polewę:

100g truskawek lub innych owoców mrożonych, lub konfitura

łyżka miodu

łyżeczka mąki

Przygotowanie

  • 1Marchewkę Już Gotową Pri blendujemy, następnie dodajemy wszystkie składniki podane na ciasto naleśnikowe. Mieszamy do uzyskania jednolitej lejącej się masy. Odstawiamy na 15 minut.
  • 2Twaróg mieszamy z skyrem (lub jogurtem naturalnym) słodzimy, mieszamy do jednolitej masy, by dobrze składniki się wymieszały.
  • 3Mrożone owoce, wykładamy na sitko, przelewamy ciepłą wodą. Następnie wkładamy do rondelka, zalewamy lekko dno wodą (by owoce nie przywarły do naczynia), dodajemy miodu i na małym ogniu podgrzewamy, aż owoce się odmrożą, kiedy to nastąpi, dodajemy łyżeczkę miodu, następnie łyżeczkę mąki, by zagęścić sos owocowy.
  • 4Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Nabieramy ciasto i staramy się równomiernie rozlać ciasto na patelni, smażymy po obu stronach. Po usmażeniu nakładamy warstwę sera i rozprowadzamy po naleśniku. Naleśnika składamy w trójkąt lub rulonik, jak wolicie. Na wierzch polewamy owocami.