Naleśniki marchewkowe

Czas całkowity
45 min

Czas przygotowania
30 min

Czas gotowania
15 min

Składniki
na 13 porcji
230g Marchewki Już Gotowej Pri w kostce lub talarkach
2 szklanki mąki
2 łyżki masła
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
2 jajka
1/2 szklanki wody gazowanej
mała łyżeczka cynamonu, szczypta soli
do smażenia olej kokosowy
Na farsz serowy do naleśników:
250g białego twarogu
150g skyr naturalny
3 łyżeczki cukru pudru
wanilia lub cukier wanilinowy
Na polewę:
100g truskawek lub innych owoców mrożonych, lub konfitura
łyżka miodu
łyżeczka mąki
Przygotowanie
- 1Marchewkę Już Gotową Pri blendujemy, następnie dodajemy wszystkie składniki podane na ciasto naleśnikowe. Mieszamy do uzyskania jednolitej lejącej się masy. Odstawiamy na 15 minut.
- 2Twaróg mieszamy z skyrem (lub jogurtem naturalnym) słodzimy, mieszamy do jednolitej masy, by dobrze składniki się wymieszały.
- 3Mrożone owoce, wykładamy na sitko, przelewamy ciepłą wodą. Następnie wkładamy do rondelka, zalewamy lekko dno wodą (by owoce nie przywarły do naczynia), dodajemy miodu i na małym ogniu podgrzewamy, aż owoce się odmrożą, kiedy to nastąpi, dodajemy łyżeczkę miodu, następnie łyżeczkę mąki, by zagęścić sos owocowy.
- 4Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Nabieramy ciasto i staramy się równomiernie rozlać ciasto na patelni, smażymy po obu stronach. Po usmażeniu nakładamy warstwę sera i rozprowadzamy po naleśniku. Naleśnika składamy w trójkąt lub rulonik, jak wolicie. Na wierzch polewamy owocami.