Muffiny czekoladowo-buraczane

time

Czas całkowity

40 min

preparation

Czas przygotowania

15 min

time

Czas gotowania

25 min

dish

Składniki

na 4 porcje

230g Buraczków Pri

190g drobnego cukru

50g kakao

170g mąki pszennej

7,5g proszku do pieczenia

3 jajka

200g oleju rzepakowego

Przygotowanie

  • 1Do miski przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao.
  • 2Miksujemy na gładką masę buraki, olej i jajka. Dodajemy suche składniki i wszystko łączymy w jednolitą masę. Podczas mieszania dodajemy starą czekoladę.
  • 3Masę przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy temp. 165-175°C przez około 25-30 min. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 4Przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Śmietanę z miodem podgrzewamy do około 80 stopni C i zalewamy czekoladę. Czekamy 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy polewę. Przestudzone muffinki polewamy polewą czekoladową i podajemy.