Marchewkowe muffiny z rodzynkami i jabłkiem

Czas całkowity
45 min

Czas przygotowania
15 min

Czas gotowania
30 min

Składniki
na 5 porcji
230g Marchewki Już Gotowej Pri
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
1 szklanka oleju
2 jajka
1 jabłko
aromat waniliowy
4 łyżki rodzynek
4 łyżki orzechów włoskich
3 łyżki orzechów laskowych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie
- 1Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie dodajemy cukier oraz cynamon i gałkę muszkatołową. Marchewkę Pri blendujemy i dodajemy je do sypkich składników w misce. Do składników w misce wsypujemy także rodzynki i oba rodzaje orzechów.
- 2W osobnym pojemniku mieszamy olej, jajko i obrane, starte na dużych oczkach jabłko i kilka kropli aromatu waniliowego. Następnie wszystko ze sobą łączymy i dodajemy bakalie. Gotową masę dokładnie mieszamy.
- 3Surowe ciasto przekładamy do blaszanej formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Ciasto nakładamy tak do 2/3 wysokości papierowej foremki. Piec muffinki przez 30-35 minut w temperaturze 180°C