Marchewkowe muffiny z rodzynkami i jabłkiem

time

Czas całkowity

45 min

preparation

Czas przygotowania

15 min

time

Czas gotowania

30 min

dish

Składniki

na 5 porcji

230g Marchewki Pri

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

1 szklanka oleju

2 jajka

1 jabłko

aromat waniliowy

4 łyżki rodzynek

4 łyżki orzechów włoskich

3 łyżki orzechów laskowych

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie

  • 1Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie dodajemy cukier oraz cynamon i gałkę muszkatołową. Marchewkę Pri blendujemy i dodajemy je do sypkich składników w misce. Do składników w misce wsypujemy także rodzynki i oba rodzaje orzechów.
  • 2W osobnym pojemniku mieszamy olej, jajko i obrane, starte na dużych oczkach jabłko i kilka kropli aromatu waniliowego. Następnie wszystko ze sobą łączymy i dodajemy bakalie. Gotową masę dokładnie mieszamy.
  • 3Surowe ciasto przekładamy do blaszanej formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Ciasto nakładamy tak do 2/3 wysokości papierowej foremki. Piec muffinki przez 30-35 minut w temperaturze 180°C