Marchewkowe ciasto z orzechami w polewie czekoladowej

time

Czas całkowity

1 h

preparation

Czas przygotowania

10 min

time

Czas gotowania

50 min

dish

Składniki

na 5 porcji

200g Marchewki Pri kostka lub talarki

3 jajka

3/4 szklanki oleju kokosowego

1 szklanka mąki

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 szklanka cukru

100 g drobno posiekanych migdałów

50 g drobno posiekanych orzechów włoskich

Na polewę

100g czekolady gorzkiej lub mlecznej

1/2 ok szklanki mleka lub śmietanki

Przygotowanie

  • 1Pri marchewkę blendujemy. Następnie przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Migdały i orzechy kroimy w drobne kawałki i dosypujemy do przesianej masy.
  • 2Jajka ubijamy z cukrem na puszysto. Ciągle miksując dodajemy na przemian raz oleju, raz mąki (przesianej z składnikami). No koniec dodajemy marchewkę do ciasta, mieszamy, tak by uzyskać jednolitą masę.
  • 3Nagrzewamy piekarnik na 180 C góra dół. Przekładamy masę do blaszki, lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 50 minut (na najniższym poziomie piekarnika).
  • 4W rondelku podgrzewamy czekoladę. Łamiemy ją w kawałki (ja dodatkowo dodałam czekoladki z wiśniami). Stopniowo do czekolady dolewamy mleka lub śmietanki, cały czas mieszając do uzyskania czekoladowej masy.
  • 5Kiedy masa przestygnie polewamy ciasto i odstawiamy do stężenia polewy na cieście.