Marchewkowe ciasto z orzechami w polewie czekoladowej

Czas całkowity
1 h

Czas przygotowania
10 min

Czas gotowania
50 min

Składniki
na 5 porcji
230g Marchewki Już Gotowej Pri kostka lub talarki
3 jajka
3/4 szklanki oleju kokosowego
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru
100g drobno posiekanych migdałów
50g drobno posiekanych orzechów włoskich
Na polewę
100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
ok. 1/2 szklanki mleka lub śmietanki
Przygotowanie
- 1Marchewkę Już Gotową Pri blendujemy. Następnie przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Migdały i orzechy kroimy w drobne kawałki i dosypujemy do przesianej masy.
- 2Jajka ubijamy z cukrem na puszysto. Ciągle miksując, dodajemy na przemian raz oleju, raz mąki (przesianej ze składnikami). No koniec dodajemy marchewkę do ciasta, mieszamy, tak by uzyskać jednolitą masę.
- 3Nagrzewamy piekarnik na 180°C góra dół. Przekładamy masę do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 50 minut (na najniższym poziomie piekarnika).
- 4W rondelku podgrzewamy czekoladę. Łamiemy ją w kawałki (ja dodatkowo dodałam czekoladki z wiśniami). Stopniowo do czekolady dolewamy mleka lub śmietanki, cały czas mieszając do uzyskania czekoladowej masy.
- 5Kiedy masa przestygnie, polewamy ciasto i odstawiamy do stężenia polewy na cieście.