Skip to main content

Marchewkowe babeczki w lukrze pomarańczowym

time

Czas całkowity

35 min

preparation

Czas przygotowania

10 min

time

Czas gotowania

25 min

dish

Składniki

na 25 porcji

400g Marchewki Już Gotowej Pri w kostce

3 jajka

3/4 szklanki (ok. 180ml) oleju kokosowego

2 szklanki mąki

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej, szczypta soli

1 szklanka cukru

cukier waniliowy

Lukier pomarańczowy:

1 1/4 szklanki cukru pudru

skórka startej skórki z pomarańczy

5 łyżek wyciśniętego soku z pomarańczy

Przygotowanie

  • 1Marchewkę Już Gotową Pri blendujemy.
  • 2Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.
  • 3W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem, dodając olej, zblendowaną marchewkę i cukier waniliowy. Do tak wymieszanej masy dodajemy powoli przesianą mąkę z sodą i przyprawami.
  • 4Wymieszaną masę przekładamy do foremek na babeczki.
  • 5Piekarnik ustawiamy na 180°C. Kiedy nagrzeje się, na kratce ustawiamy babeczki w foremkach (lub papilotkach) pieczemy ok. 25 minut.
  • 6Przygotowujemy lukier: W miseczce mieszamy cukier puder ze startą skórką pomarańczową i sokiem z pomarańczy. Kiedy babeczki się upieką i lekko ostygną, polewamy je lukrem. Lukier zastyga ok. 10 minut.