Marchewkowe babeczki w lukrze pomarańczowym

Czas całkowity
35 min

Czas przygotowania
10 min

Czas gotowania
25 min

Składniki
na 25 porcji
400g Marchewki Już Gotowej Pri w kostce
3 jajka
3/4 szklanki (ok. 180ml) oleju kokosowego
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej, szczypta soli
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
Lukier pomarańczowy:
1 1/4 szklanki cukru pudru
skórka startej skórki z pomarańczy
5 łyżek wyciśniętego soku z pomarańczy
Przygotowanie
- 1Marchewkę Już Gotową Pri blendujemy.
- 2Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.
- 3W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem, dodając olej, zblendowaną marchewkę i cukier waniliowy. Do tak wymieszanej masy dodajemy powoli przesianą mąkę z sodą i przyprawami.
- 4Wymieszaną masę przekładamy do foremek na babeczki.
- 5Piekarnik ustawiamy na 180°C. Kiedy nagrzeje się, na kratce ustawiamy babeczki w foremkach (lub papilotkach) pieczemy ok. 25 minut.
- 6Przygotowujemy lukier: W miseczce mieszamy cukier puder ze startą skórką pomarańczową i sokiem z pomarańczy. Kiedy babeczki się upieką i lekko ostygną, polewamy je lukrem. Lukier zastyga ok. 10 minut.