Krewetki z warzywami po chińsku

Czas całkowity
30 min

Czas przygotowania
15 min

Czas gotowania
15 min

Składniki
na 6 porcji
230g Marchewki Już Gotowej Pri - kostka
100g ryżu
250g mrożonych krewetek
2 łyżki oleju roślinnego
1/2 papryki
kawałek cukinii
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
kawałek imbiru
szczypta chili
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki wody
1 łyżka cukru trzcinowego lub białego
Przygotowanie
- 1Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Krewetki rozmrażamy, obieramy z pancerzy, odrywamy ogonki i oczyszczamy.
- 2Marchewkę Już Gotową Pri odcedzamy. Paprykę kroimy w cienkie plastry. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki, cebulę kroimy w piórka. Imbir obieramy i trzemy na drobnej tarce.
- 3W woku (lub na dużej patelni) na 1 łyżce oleju podsmażamy przez 3 minuty marchewkę, paprykę oraz czosnek. Następnie dodajemy cukinię i smażymy często mieszając jeszcze przez ok. 5 minut, pod koniec dodać cebulę, imbir oraz doprawić warzywa solą i chili.
- 4Przesuwamy podsmażone warzywa na brzeg naczynia. W wolne miejsce wlewamy drugą łyżkę oleju i wkładamy krewetki. Smażymy na większym ogniu, ciągle mieszając, przez ok. 1 minutę. Wszystko razem ze sobą mieszamy i przez chwilę podgrzewamy.
- 5Oddzielnie mieszamy sos sojowy z mąką ziemniaczaną, wodą i cukrem. Wlewamy mieszankę na patelnię i ciągle mieszamy tak, aby się zagotowała. Jeśli sos staje się za gęsty, możemy podlewać go wodą, ciągle mieszając.
- 6Podajemy z ugotowanym ryżem.