Krewetki z warzywami po chińsku

time

Czas całkowity

30 min

preparation

Czas przygotowania

15 min

time

Czas gotowania

15 min

dish

Składniki

na 6 porcji

230g Marchewki Pri - kostka

100 g ryżu

250 g mrożonych krewetek

2 łyżki oleju roślinnego

1/2 papryki

kawałek cukinii

2 ząbki czosnku

1/2 cebuli

kawałek imbiru

szczypta chili

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2/3 szklanki wody

1 łyżka cukru trzcinowego lub białego

Przygotowanie

  • 1Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Krewetki rozmrażamy, obieramy z pancerzy, odrywamy ogonki i oczyszczamy.
  • 2Marchewkę Pri odcedzamy. Paprykę kroimy w cienkie plastry. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki, cebulę kroimy w piórka. Imbir obieramy i trzemy na drobnej tarce.
  • 3W woku (lub na dużej patelni) na 1 łyżce oleju podsmażamy przez 3 minuty marchewkę, paprykę oraz czosnek. Następnie dodajemy cukinię i smażymy często mieszając jeszcze przez ok. 5 minut, pod koniec dodać cebulę, imbir oraz doprawić warzywa solą i chili.
  • 4Przesuwamy podsmażone warzywa na brzeg naczynia. W wolne miejsce wlewamy drugą łyżkę oleju i wkładamy krewetki. Smażymy na większym ogniu ciągle mieszając, przez ok. 1 minutę. Wszystko razem ze sobą mieszamy i przez chwilę podgrzewamy.
  • 5Oddzielnie mieszamy sos sojowy z mąką ziemniaczaną, wodą i cukrem. Wlewamy mieszankę na patelnię i ciągle mieszamy tak aby się zagotowała. Jeśli sos staje się za gęsty możemy podlewać go wodą ciągle mieszając.
  • 6Podajemy z ugotowanym ryżem.