Kopytka

time

Czas całkowity

30 min

preparation

Czas przygotowania

20 min

time

Czas gotowania

10 min

dish

Składniki

na 3 porcje

2 x 430g Ziemniaczków Pri

2 jajka

250g mąki

sól

Przygotowanie

  • 1Ziemniaczki Pri już gotowe opłukujemy lekko ciepłą wodą i odcedzamy. Kiedy obciekną, przekładamy w miskę i gnieciemy na puree.
  • 2Do powstałego puree dodajemy mąkę, jajka i sól. Składniki mieszamy, wygniatając ciasto.
  • 3Blat kuchenny lub stolnicę, posypujemy trochę mąką, z ciasta robimy wałeczki, otaczając je w mące. Wałeczki mogą być grubości kciuka, następnie spłaszczamy je i tniemy nożem na kawałki, szerokość, jak lubicie, może być 2 cm i więcej.
  • 4Przygotowujemy garnek z osoloną wodą, do gotującej się wody, wkładamy nasze kopytka i gotujemy 3 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. W trakcie gotowania delikatnie przemieszać, żeby sprawdzić, czy kopytka nie przykleiły się do dna. I gotowe wykładamy kopytka, a dalej od Was zależy jakiego macie dziś smaka.