Kopytka

Czas całkowity
30 min

Czas przygotowania
20 min

Czas gotowania
10 min

Składniki
na 3 porcje
2 x 430g Ziemniaczków Już Gotowych Pri
2 jajka
250g mąki
sól
Przygotowanie
- 1Ziemniaczki Już Gotowe Pri opłukujemy lekko ciepłą wodą i odcedzamy. Kiedy obciekną, przekładamy w miskę i gnieciemy na puree.
- 2Do powstałego puree dodajemy mąkę, jajka i sól. Składniki mieszamy, wygniatając ciasto.
- 3Blat kuchenny lub stolnicę, posypujemy trochę mąką, z ciasta robimy wałeczki, otaczając je w mące. Wałeczki mogą być grubości kciuka, następnie spłaszczamy je i tniemy nożem na kawałki, szerokość, jak lubicie, może być 2 cm i więcej.
- 4Przygotowujemy garnek z osoloną wodą, do gotującej się wody, wkładamy nasze kopytka i gotujemy 3 minuty, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. W trakcie gotowania delikatnie przemieszać, żeby sprawdzić, czy kopytka nie przykleiły się do dna. I gotowe wykładamy kopytka, a dalej od Was zależy, jakiego macie dziś smaka.