Kapuśniaczek

Czas całkowity
3 h

Czas przygotowania
20 min

Czas gotowania
2 h 40 min

Składniki
na 6 porcji
400g Marchewki Już Gotowej Pri w talarkach
400g Ziemniaczków Już Gotowych Pri w kostce
ok. 450g kapusty kiszonej
Na bulion warzywny:
2 litry wody
2 małe cebulki (użyłam też czerwoną cebulkę)
średni korzeń pietruszki
kawałek selera
kawałek pora (ok. 10 cm)
świeża natka pietruszki
świeży mały korzeń imbiru
przyprawy: trzy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, sól
Przygotowanie
- 1Gotujemy warzywny bulion ze składników podanych powyżej. Gotujemy około 2,5 godzin.
- 2Kiedy bulion się gotuje, przygotowujemy kapustę kiszoną, lekko ją siekamy. Wkładamy do rondelka i zalewamy lekko wodą. Tak by dno nie przywarło. Podgotowujemy ją na małym ogniu (u mnie to 5.), żeby zmiękła, ok. 30 minut.
- 3Kiedy ugotujemy bulion, odcedzamy warzywa przez sitko, przelewamy powstały bulion, lub nie przelewamy, w zależności jak wolicie, może nie przeszkadza wam pływająca włoszczyzna i jak ja lubicie ją.
- 4Do bulionu dodajemy kapustkę, gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Pod koniec dodajemy Ziemniaczki Już Gotowe Pri w kostce i Marchewkę Już Gotową Pri.