Kapuśniaczek

time

Czas całkowity

3 h

preparation

Czas przygotowania

20 min

time

Czas gotowania

2 h 40 min

dish

Składniki

na 6 porcji

400g Marchewki Pri w talarkach

400g Ziemniaczków Pri w kostce

ok 450g kapusty kiszonej

Na bulion warzywny:

2 litry wody

2 małe cebulki (użyłam też czerwoną cebulkę)

średni korzeń pietruszki

kawałek selera

kawałek pora (ok 10 cm)

świeża natka pietruszki

świeży mały korzeń imbiru

przyprawy: trzy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, sól

Przygotowanie

  • 1Gotujemy warzywny bulion z składników podanych powyżej. Gotujemy około 2,5 godzin.
  • 2Kiedy bulion się gotuje, przygotowujemy kapustę kiszoną, lekko ją siekamy. Wkładamy do rondelka i zalewamy lekko wodą. Tak by dno nie przywarło. Podgotowujemy ją na małym ogniu (u mnie to 5.), żeby zmiękła, ok 30minut.
  • 3Kiedy ugotujemy bulion, odcedzamy warzywa przez sitko, przelewamy powstały bulion, lub nie przelewamy w zależności jak wolicie, może nie przeszkadza wam pływająca włoszczyzna i jak ja lubicie ją.
  • 4Do bulionu dodajemy kapustkę, gotujemy jeszcze ok 15 minut. Pod koniec dodajemy Pri ziemniaczki w kostce i marchewkę.