Hummus z buraka

Czas całkowity
25 min

Czas przygotowania
10 min

Czas gotowania
15 min

Składniki
na 10 porcji
230g Buraczków Już Gotowych - kostka
200g ciecierzycy
1 cytryna
1-2 łyżki pasty tahini
1 łyżka mielonego kminu
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
szczypta lub dwie soli do smaku
Przygotowanie
- 1Buraczki Już Gotowe Pri podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 minut.
- 2Odcedzamy ciecierzycę.
- 3Wyciskamy sok z cytryny.
- 4Obieramy ząbki czosnku.
- 5Do miski, malaksera lub blendera wkładamy ciecierzycę, dodajemy sok z cytryny, buraczki, oliwę, czosnek, sól, kumin i miksujemy na najwyższych obrotach.
- 6Jeśli pasta jest za gęsta, dolewamy jeszcze kilka łyżek wody. Przekładamy do miski i podajemy! Hummus możemy posypać sezamem białym, czarnym lub czarnuszką.