Hummus z buraka

time

Czas całkowity

25 min

preparation

Czas przygotowania

10 min

time

Czas gotowania

15 min

dish

Składniki

na 10 porcji

230g buraczków Pri - kostka

200g ciecierzycy

1 cytryna

1-2 łyżki pasty tahini

1 łyżka mielonego kminu

3 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

szczypta lub dwie soli do smaku

Przygotowanie

  • 1Buraczki Pri podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 minut.
  • 2Odcedzamy ciecierzycę.
  • 3Wyciskamy sok z cytryny.
  • 4Obieramy ząbki czosnku.
  • 5Do miski, malaksera lub blendera wkładamy ciecierzycę, dodajemy sok z cytryny, buraczki, oliwę, czosnek, sól, kumin i miksujemy na najwyższych obrotach.
  • 6Jeśli pasta jest za gęsta dolewamy jeszcze kilka łyżek wody. Przekładamy do miski i podajemy! Hummus możemy posypać sezamem białym, czarnym lub czarnuszką.