Glazurowana marchewka

time

Czas całkowity

15 min

preparation

Czas przygotowania

5 min

time

Czas gotowania

10 min

dish

Składniki

na 2 porcje

400g Marchewki Pri - talarki

1 łyżka masła

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka mielonego imbiru

1/2 szklanki soku z ananasa

1/2 łyżki cukru

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 szklanki migdałów

1/4 szklanki cukru

Przygotowanie

  • 1Przygotowujemy kandyzowane migdały. Mieszamy razem pokrojone migdały około ½ szklanki i około ¼ szklanki cukru, podgrzewamy przez około 7 minut lub dłużej.
  • 2W rondlu rozgrzewamy masło na średnim ogniu, aż się roztopi, a następnie dodajemy olej kokosowy wraz z imbirem, mieszamy przez około 30 sekund.
  • 3Następnie dodajemy marchewkę Pri, pokrojoną w talarki. Posypujemy solą i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, mieszamy od czasu do czasu do uzyskania lekko brązowego koloru.
  • 4Dodajemy sok z ananasa, 1/2 łyżki cukru i gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień na średni i gotujemy do momentu, aż nieco zgęstnieje. Na koniec posypujemy kandyzowanymi migdałami. Opcjonalnie można dodać trochę posiekanej pietruszki.