Glazurowana marchewka

Czas całkowity
15 min

Czas przygotowania
5 min

Czas gotowania
10 min

Składniki
na 2 porcje
400g Marchewki Już Gotowej Pri - talarki
1 łyżka masła
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka mielonego imbiru
1/2 szklanki soku z ananasa
1/2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki migdałów
1/4 szklanki cukru
Przygotowanie
- 1Przygotowujemy kandyzowane migdały. Mieszamy razem pokrojone migdały około ½ szklanki i około ¼ szklanki cukru, podgrzewamy przez około 7 minut lub dłużej.
- 2W rondlu rozgrzewamy masło na średnim ogniu, aż się roztopi, a następnie dodajemy olej kokosowy wraz z imbirem, mieszamy przez około 30 sekund.
- 3Następnie dodajemy Marchewkę Już Gotową Pri, pokrojoną w talarki. Posypujemy solą i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, mieszamy od czasu do czasu do uzyskania lekko brązowego koloru.
- 4Dodajemy sok z ananasa, ½ łyżki cukru i gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień na średni i gotujemy do momentu, aż nieco zgęstnieje. Na koniec posypujemy kandyzowanymi migdałami. Opcjonalnie można dodać trochę posiekanej pietruszki.