Dorsz po Marokańsku

Czas całkowity
40 min

Czas przygotowania
10 min

Czas gotowania
30 min

Składniki
na 2 porcje
400g Ziemniaczków Już Gotowych Pri - obranych
200g pomidorków koktajlowych
4 duże łyżki oliwek
300-400g filetu z dorsza
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki płatków chili
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
sok z 1/2 cytryny
kolendra
Przygotowanie
- 1Ziemniaczki kroimy na pół i przekładamy do naczynia do zapiekania.
- 2Oliwki mieszamy z 3-4 łyżkami oliwy, sokiem z cytryny, przyprawami, odrobiną soli. Przekładamy do naczynia, mieszamy z ziemniaczkami, kilkoma plastrami cytryny, dodajemy ¾ pomidorków (przekrojonych) i pieczemy w 220°C przez 15 minut.
- 3Po tym czasie plastry cytryny wyjmujemy, żeby danie nie było gorzkie. Następnie układamy na górze dorsza, polewamy go powstałym sosem i dodajemy resztę pomidorków. Możemy odrobinę podlać wodą lub oliwą i pieczemy kolejne 10-15 minut, w zależności od grubości filetów. Opcjonalnie danie możemy przykryć folią i piec chwilę dłużej. Dzięki temu sos nie wyparuje.
- 4Podajemy z kolendrą, pieczywem oraz kuskusem.