Dorsz po Marokańsku

time

Czas całkowity

40 min

preparation

Czas przygotowania

10 min

time

Czas gotowania

30 min

dish

Składniki

na 2 porcje

400g Ziemniaczków Pri

200g pomidorków koktajlowych

4 duże łyżki oliwek

300-400g filetu z dorsza

oliwa z oliwek

1/2 łyżeczki płatków chili

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

sok z 1/2 cytryny

kolendra

Przygotowanie

  • 1Ziemniaczki kroimy na pół i przekładamy do naczynia do zapiekania.
  • 2Oliwki mieszamy z 3-4 łyżkami oliwy, sokiem z cytryny, przyprawami, odrobiną soli. Przekładamy do naczynia, mieszamy z ziemniaczkami, kilkoma plastrami cytryny, dodajemy ¾ pomidorków (przekrojonych) i pieczemy w 220°C przez 15 minut.
  • 3Po tym czasie plastry cytryny wyjmujemy, żeby danie nie było gorzkie. Następnie układamy na górze dorsza, polewamy go powstałym sosem i dodajemy resztę pomidorków. Możemy odrobinę podlać wodą lub oliwą i pieczemy kolejne 10-15 minut, w zależności od grubości filetów. Opcjonalnie danie możemy przykryć folią i piec chwilę dłużej. Dzięki temu sos nie wyparuje.
  • 4Podajemy z kolendrą, pieczywem oraz kuskusem.