Ciasto buraczano-czekoladowe

time

Czas całkowity

1 h 10 min

preparation

Czas przygotowania

10 min

time

Czas gotowania

1 h

dish

Składniki

na 5 porcji

400g Buraczków Pri - kostka

5 jajek

1 szklanka oleju kokosowego

1,5 szklanki mąki

3-4 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100g czekolady

2 łyżki śmietany

Przygotowanie

  • 1Buraczki Pri blendujemy w misce.
  • 2W drugiej misce, gdzie będziemy robić ciasto, wbijamy jajka i ucieramy je z cukrem. Kiedy będą puszyste, powoli strumyczkiem wlewamy olej kokosowy i powoli mieszamy.
  • 3Do masy z jajek i oleju, dodajemy zblendowane buraczki, mieszamy. Następnie przesiewamy i dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • 4Piekarnik ustawiamy na 180°C. Przygotowujemy foremkę (keksówkę ok 30 cm) i wykładamy ją papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy około 60 minut.
  • 5Kiedy ciasto się upiecze i lekko ostygnie, przygotowujemy polewę czekoladową. Tabliczkę czekolady łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka, do którego dodajemy śmietankę. Cały czas mieszamy do uzyskania płynnej masy. Kiedy uzyskamy płynną polewę, polewamy ciasto. Na wierzch dodatkowo można posypać orzechami.