Ciasto buraczano-czekoladowe

Czas całkowity
1 h 10 min

Czas przygotowania
10 min

Czas gotowania
1 h

Składniki
na 5 porcji
400g Buraczków Już Gotowych Pri - kostka
5 jajek
1 szklanka oleju kokosowego
1,5 szklanki mąki
3-4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g czekolady
2 łyżki śmietany
Przygotowanie
- 1Buraczki Już Gotowe Pri blendujemy w misce.
- 2W drugiej misce, gdzie będziemy robić ciasto, wbijamy jajka i ucieramy je z cukrem. Kiedy będą puszyste, powoli strumyczkiem wlewamy olej kokosowy i powoli mieszamy.
- 3Do masy z jajek i oleju, dodajemy zblendowane buraczki, mieszamy. Następnie przesiewamy i dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- 4Piekarnik ustawiamy na 180°C. Przygotowujemy foremkę (keksówkę ok. 30 cm) i wykładamy ją papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy około 60 minut.
- 5Kiedy ciasto się upiecze i lekko ostygnie, przygotowujemy polewę czekoladową. Tabliczkę czekolady łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka, do którego dodajemy śmietankę. Cały czas mieszamy do uzyskania płynnej masy. Kiedy uzyskamy płynną polewę, polewamy ciasto. Na wierzch dodatkowo można posypać orzechami.