Burger z buraczanym kotletem

Czas całkowity
45 min

Czas przygotowania
15 min

Czas gotowania
30 min

Składniki
na 6 porcji
400g Buraczków Już Gotowych Pri w talarkach
bułki na hamburgery
cebula (najlepiej czerwona)
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 jajka
3 ząbki czosnku
przyprawy sól, pieprz
2 łyżki mąki orkiszowej
4 łyżki bułki tartej
sałata, 2 ogórki kiszone
3 łyżeczki majonezu, lub innego sosu
Przygotowanie
- 1Buraczki Już Gotowe Pri blendujemy.
- 2Do zblendowanych buraczków dodajemy pokrojony drobno czosnek i cebulkę. Przyprawiamy do smaku.
- 3Dodajemy kaszę jaglaną, jajka i stopniowo mąkę i bułkę tartą, wszystko mieszamy, i doprawiamy do smaku, można dodać też nasiona słonecznika, lub orzechy, jeśli lubicie.
- 4Dłonią formułujemy kotleciki, spłaszczając wierzch. Układamy na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w 200°C - 20 minut z jednej strony i 10 minut z drugiej strony. Uwaga: Dobrze warstwę wierzchnią kotlecika posmarować oliwą z oliwek, dzięki temu kotleciki nie będą suche.
- 5Bułkę hamburgerową, przekrawamy na pół, smarujemy obie strony majonezem lub innym sosem. Na to kładziemy liść sałaty, plasterek cebulki, na to nasz król, kotlecik z buraka, na niego kładziemy jeszcze plasterki ogórka kiszonego, który bardzo fajnie podbija smaki. Na 5 minut wkładamy do piekarnika, żeby podgrzać całość.