Buraki z kaszą gryczaną
Czas całkowity
30 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
25 min
Składniki
na 2 porcje
400g Buraczków Już Gotowych Pri w talarkach
1 szklanka kaszy gryczanej
2-3 pomarańcze
Dresing:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki ulubionego słodkiego syropu
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 łyżka sezamu
1 łyżka lnu
natka pietruszki
kilka rzodkiewek
Przygotowanie
- 1Piekarnik nagrzewamy do 180-200°C i podpiekamy buraki w talarkach przez ok. 15 min.
- 2Kaszę gotujemy w małej ilość wody. Niech pęcznieje powoli na małym ogniu. Wtedy będziemy mieli pewność, że się nie rozgotuje. Kasza powinna być sypka.
- 3Pomarańcze filetujemy. Najprościej pokroić je na 8mki i przy pomocy ostrego noża odkrój miąższ od skórki.
- 4Buraki przenosimy do miski. Posypujemy kaszą i układamy pomarańcze. W szklaneczce przygotowujemy dressing (mieszamy ze sobą: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki ulubionego słodkiego syropu,️ 2 łyżeczki cynamonu,️ szczyptę soli), polewamy nim sałatkę.
- 5Wszystko mieszamy. Na koniec posypujemy wszystko sezamem i lnem oraz posiekaną drobno natką pietruszki. Dla kontrastu kolorystycznego, chrupkości oraz delikatnej ostrości dodajemy do sałatki plastry rzodkiewek.