Skip to main content

Buraki z kaszą gryczaną

time

Czas całkowity

30 min

preparation

Czas przygotowania

5 min

time

Czas gotowania

25 min

dish

Składniki

na 2 porcje

400g Buraczków Już Gotowych Pri w talarkach

1 szklanka kaszy gryczanej

2-3 pomarańcze

Dresing:

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki ulubionego słodkiego syropu

2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

1 łyżka sezamu

1 łyżka lnu

natka pietruszki

kilka rzodkiewek

Przygotowanie

  • 1Piekarnik nagrzewamy do 180-200°C i podpiekamy buraki w talarkach przez ok. 15 min.
  • 2Kaszę gotujemy w małej ilość wody. Niech pęcznieje powoli na małym ogniu. Wtedy będziemy mieli pewność, że się nie rozgotuje. Kasza powinna być sypka.
  • 3Pomarańcze filetujemy. Najprościej pokroić je na 8mki i przy pomocy ostrego noża odkrój miąższ od skórki.
  • 4Buraki przenosimy do miski. Posypujemy kaszą i układamy pomarańcze. W szklaneczce przygotowujemy dressing (mieszamy ze sobą: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki ulubionego słodkiego syropu,️ 2 łyżeczki cynamonu,️ szczyptę soli), polewamy nim sałatkę.
  • 5Wszystko mieszamy. Na koniec posypujemy wszystko sezamem i lnem oraz posiekaną drobno natką pietruszki. Dla kontrastu kolorystycznego, chrupkości oraz delikatnej ostrości dodajemy do sałatki plastry rzodkiewek.