Buraczany pasztet warzywny

Czas całkowity
50 min

Czas przygotowania
10 min

Czas gotowania
40 min

Składniki
na 4 porcje
230g Marchewki Już Gotowej Pri
230g Buraczków Już Gotowych Pri
1 mała puszka groszku ok. 130g lub gotowanej ciecierzycy ok. 130g
3/4 szklanki bułki tartej
3 łyżki kaszy mannej
3 jajka surowe
3 jajka ugotowane na twardo
szczypiorek
przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, lubczyk, papryka wędzona
Przygotowanie
- 1Marchewkę Już Gotową Pri i Buraczki Już Gotowe Pri przelewamy przez durszlak, opłukując lekko wodą. Kiedy obciekną, przekładamy do misy, w której będziemy blendować wszystkie składniki.
- 2Blendujemy buraczki z marchewką, lekko solimy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, ciecierzycę gotowaną, groszek, bułkę tartą, kaszę manną, 3 jajka i przyprawiamy do smaku. Blendujemy wszystko w jedną masę.
- 3Przygotowujemy foremkę keksówkę, wykładamy ją papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 170°C.
- 4Masę dzielimy na dwie części. Wykładamy jedną część na spód foremki i układamy wzdłuż ugotowane jajka (obrane ze skórki). Układamy przez długość foremki i przykrywamy drugą warstwą pozostałej masy. Wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut.