Skip to main content

Buraczany pasztet warzywny

time

Czas całkowity

50 min

preparation

Czas przygotowania

10 min

time

Czas gotowania

40 min

dish

Składniki

na 4 porcje

230g Marchewki Już Gotowej Pri

230g Buraczków Już Gotowych Pri

1 mała puszka groszku ok. 130g lub gotowanej ciecierzycy ok. 130g

3/4 szklanki bułki tartej

3 łyżki kaszy mannej

3 jajka surowe

3 jajka ugotowane na twardo

szczypiorek

przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, lubczyk, papryka wędzona

Przygotowanie

  • 1Marchewkę Już Gotową Pri i Buraczki Już Gotowe Pri przelewamy przez durszlak, opłukując lekko wodą. Kiedy obciekną, przekładamy do misy, w której będziemy blendować wszystkie składniki.
  • 2Blendujemy buraczki z marchewką, lekko solimy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, ciecierzycę gotowaną, groszek, bułkę tartą, kaszę manną, 3 jajka i przyprawiamy do smaku. Blendujemy wszystko w jedną masę.
  • 3Przygotowujemy foremkę keksówkę, wykładamy ją papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 170°C.
  • 4Masę dzielimy na dwie części. Wykładamy jedną część na spód foremki i układamy wzdłuż ugotowane jajka (obrane ze skórki). Układamy przez długość foremki i przykrywamy drugą warstwą pozostałej masy. Wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut.