Buraczano-czekoladowy krem z wiśniami

time

Czas całkowity

15 min

preparation

Czas przygotowania

10 min

time

Czas gotowania

5 min

dish

Składniki

na 8 porcji

400g Buraczków Pri w kostce

12 szt daktyli

4 łyżki kakao

ok 10 łyżek mleka sojowego waniliowego, albo inne, które lubicie

4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych

20g migdałów blanszowanych

200g wiśni mrożonych mogą być też truskawki

2 łyżki miodu

łyżeczka skrobi ziemniaczanej (może być mąka)

Przygotowanie

  • 1Buraczki Pri blendujemy w misce.
  • 2Do rondelka wkładamy mrożone owoce wiśnie lub truskawki, dodajemy miód i ok 5 łyżek wody. Wszystko podgrzewamy żeby rozmrozić owoce.
  • 3Skrobie rozprowadzamy w szklance zimnej wody. Następnie dodajemy do owoców, kiedy się zagotuje, zdejmujemy i studzimy. Daktyle zalewamy letnią wodą, na kilka minut, żeby zmiękły.
  • 4Do zblendowanych buraczków dodajemy daktyle, płatki owsiane błyskawiczne, mleko, kakao i blendujemy.
  • 5Na koniec do zblendowanej masy burczano czekoladowej, wlewamy ostudzone owoce, mieszamy, można zblendować, by masa była bardziej jednolita. Jeśli chcecie mieć wyczuwalne owoce nie blendujecie ich, tylko wymieszajcie z masą buraczaną.
  • 6Krem przekładamy do miseczek, posypujemy blanszowanymi migdałami, na wierzch możecie jeszcze dodać świeżych owoców.