Buraczano-czekoladowy krem z wiśniami

Czas całkowity
15 min

Czas przygotowania
10 min

Czas gotowania
5 min

Składniki
na 8 porcji
400g Buraczków Już Gotowych Pri w kostce
12 szt. daktyli
4 łyżki kakao
ok. 10 łyżek mleka sojowego waniliowego, albo inne, które lubicie
4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
20g migdałów blanszowanych
200g wiśni mrożonych mogą być też truskawki
2 łyżki miodu
łyżeczka skrobi ziemniaczanej (może być mąka)
Przygotowanie
- 1Buraczki Już Gotowe Pri blendujemy w misce.
- 2Do rondelka wkładamy mrożone owoce wiśnie lub truskawki, dodajemy miód i ok. 5 łyżek wody. Wszystko podgrzewamy, żeby rozmrozić owoce.
- 3Skrobie rozprowadzamy w szklance zimnej wody. Następnie dodajemy do owoców, kiedy się zagotuje, zdejmujemy i studzimy. Daktyle zalewamy letnią wodą, na kilka minut, żeby zmiękły.
- 4Do zblendowanych buraczków dodajemy daktyle, płatki owsiane błyskawiczne, mleko, kakao i blendujemy.
- 5Na koniec do zblendowanej masy burczano czekoladowej, wlewamy ostudzone owoce, mieszamy, można zblendować, by masa była bardziej jednolita. Jeśli chcecie mieć wyczuwalne owoce nie blendujecie ich, tylko wymieszajcie z masą buraczaną.
- 6Krem przekładamy do miseczek, posypujemy blanszowanymi migdałami, na wierzch możecie jeszcze dodać świeżych owoców.