Skip to main content

Buraczane brownie z malinowym musem

time

Czas całkowity

55 min

preparation

Czas przygotowania

30 min

time

Czas gotowania

25 min

dish

Składniki

na 15 porcji

100g Buraczków Już Gotowych Pri w kostce lub talarkach

200g czekolady deserowej

200g masła

3 jajka

100g mąki pszennej

200g cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 sody oczyszczonej

1 łyżka kakao

Na mus malinowy:

200g malin (mrożonych lub świeżych, lub innych owoców leśnych)

budyń waniliowy

galaretka malinowa

Przygotowanie

  • 1Buraczki Już Gotowe Pri blendujemy w misce.
  • 2Do drugiej miski wbijamy jajka i ucieramy je z cukrem. Dodajemy, przesiewając mąkę z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz łyżką kakao. Mieszamy składniki, dodając zblendowanych buraczków.
  • 3Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem (kąpiel wodna) i ponownie wszystko ze sobą mieszamy.
  • 4Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy około 25 minut.
  • 5Świeże lub rozmrożone maliny blendujemy, następnie przecieramy przez sitko, dolewamy trochę wody, by uzyskać sok (niecałe pół szklanki wody).
  • 6Na powstałym soku malinowym robimy budyń. Kiedy budyń zagotuje się, dodajemy galaretkę, mieszając, aż się rozpuści.
  • 7Odstawiamy do przestygnięcia.
  • 8Kiedy przestygnie (ok. 15 minut), wykładamy na wierzch ciasta mus i odstawiamy do stężenia, jeśli odstawicie ciasto do lodówki, przyspieszycie ten proces.