Buraczane brownie z malinowym musem

Czas całkowity
55 min

Czas przygotowania
30 min

Czas gotowania
25 min

Składniki
na 15 porcji
100g Buraczków Już Gotowych Pri w kostce lub talarkach
200g czekolady deserowej
200g masła
3 jajka
100g mąki pszennej
200g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
Na mus malinowy:
200g malin (mrożonych lub świeżych, lub innych owoców leśnych)
budyń waniliowy
galaretka malinowa
Przygotowanie
- 1Buraczki Już Gotowe Pri blendujemy w misce.
- 2Do drugiej miski wbijamy jajka i ucieramy je z cukrem. Dodajemy, przesiewając mąkę z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz łyżką kakao. Mieszamy składniki, dodając zblendowanych buraczków.
- 3Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem (kąpiel wodna) i ponownie wszystko ze sobą mieszamy.
- 4Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy około 25 minut.
- 5Świeże lub rozmrożone maliny blendujemy, następnie przecieramy przez sitko, dolewamy trochę wody, by uzyskać sok (niecałe pół szklanki wody).
- 6Na powstałym soku malinowym robimy budyń. Kiedy budyń zagotuje się, dodajemy galaretkę, mieszając, aż się rozpuści.
- 7Odstawiamy do przestygnięcia.
- 8Kiedy przestygnie (ok. 15 minut), wykładamy na wierzch ciasta mus i odstawiamy do stężenia, jeśli odstawicie ciasto do lodówki, przyspieszycie ten proces.