Aloo Palak

Czas całkowity
35 min

Czas przygotowania
10 min

Czas gotowania
25 min

Składniki
na 2 porcje
400g Ziemniaczków Już Gotowych Pri - obranych
ok. 200g szpinaku
2 papryczki chilli czerwone
1 mała cebula
2 pomidory
1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej
2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy, kasoori methi ( suszone liście kozieradki), garam masala, cukru
1/4 łyżeczki nasion kuminu
2 goździki
1 laska cynamonu
1 łyżeczka soli
2 łyżki sklarowanego masła
1 szklanka wody
Przygotowanie
- 1Kroimy Ziemniaczki Już Gotowe Pri na połówki.
- 2Szpinak płuczemy i przekładamy na patelnię, dodajemy cukier i papryczki chilli (usuwając wcześniej nasiona) i dusimy. Odstawiamy do ostudzenia i mielimy w blenderze na gładką masę.
- 3Pomidory i cebulę kroimy w drobniutką kostkę.
- 4Podgrzewamy klarowane masło na patelni, wrzucamy laskę cynamonu, goździki i nasiona kuminu. Kiedy zaczną wydawać aromat, dodajemy wcześniej pokrojoną cebulę i podsmażamy ok. 3 minut. Dodajemy pastę imbirowo-czosnkową i podsmażamy kolejną minutę.
- 5Dodajemy wcześniej pokrojone pomidory i dusimy ok. 5 minut, aż zmiękną. Kolejno dodajemy sproszkowaną kolendrę, kurkumę i smażymy minutę.
- 6Dorzucamy zmielony szpinak, wodę i sól, gotujemy ok. 3-5 minut. Dodajemy ziemniaki, mieszamy z całą zawartością patelni i gotujemy 2-3 minuty. Na końcu doprawiamy skruszonymi liśćmi kasoori methi (suszone liście kozieradki) i garam masala, a po minucie odstawiamy z gazu.