Aloo Palak

time

Czas całkowity

35 min

preparation

Czas przygotowania

10 min

time

Czas gotowania

25 min

dish

Składniki

na 2 porcje

400g Ziemniaczków Pri

ok. 200g szpinaku

2 papryczki chilli czerwone

1 mała cebula

2 pomidory

1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej

2 łyżeczki sproszkowanej kolendry

1/2 łyżeczki kurkumy, kasoori methi ( suszone liście kozieradki), garam masala, cukru

1/4 łyżeczki nasion kuminu

2 goździki

1 laska cynamonu

1 łyżeczka soli

2 łyżki sklarowanego masła

1 szklanka wody

Przygotowanie

  • 1Kroimy Ziemniaczki Pri na połówki.
  • 2Szpinak płuczemy i przekładamy na patelnię, dodajemy cukier i papryczki chilli (usuwając wcześniej nasiona) i dusimy. Odstawiamy do ostudzenia i mielimy w blenderze na gładką masę.
  • 3Pomidory i cebulę kroimy w drobniutką kostkę.
  • 4Podgrzewamy klarowane masło na patelni, wrzucamy laskę cynamonu, goździki i nasiona kuminu. Kiedy zaczną wydawać aromat, dodajemy wcześniej pokrojoną cebulę i podsmażamy ok.3 minut. Dodajemy pastę imbirowo-czosnkową i podsmażamy kolejną minutę.
  • 5Dodajemy wcześniej pokrojone pomidory i podduszamy ok. 5 minut aż zmiękną. Kolejno dodajemy sproszkowaną kolendrę, kurkumę i smażymy minutę.
  • 6Dorzucamy zmielony szpinak, wodę i sól, gotujemy ok.3-5 minut. Dodajemy ziemniaki, mieszamy z całą zawartością patelni i gotujemy 2-3 minuty. Na końcu doprawiamy skruszonymi liśćmi kasoori methi (suszone liście kozieradki) i garam masala, a po minucie odstawiamy z gazu.