Aloo Gobi

time

Czas całkowity

39 min

preparation

Czas przygotowania

10 min

time

Czas gotowania

29 min

dish

Składniki

na 1 porcję

400g Ziemniaczków Pri

kalafior

2 szt. cebuli

3 ząbki czosnku

kolendra do posypania dania

papryka chili do smaku

1 szklanka zielonego groszku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

po 1 łyżeczce curry, garam masala, imbiru suszonego, kuminu, kurkumy, kolendry w ziarnach

sól do smaku

Przygotowanie

  • 1W dużym garnku na oleju podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zarumieni, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez chwilę, mieszając.
  • 2Dodajemy podzielonego na małe różyczki kalafiora. Gdy kalafior zmięknie, dodajemy ziemniaczki Pri.
  • 3Podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem. Mieszamy od czasu do czasu. W razie konieczności dodajemy więcej wody.
  • 4W międzyczasie wyciskamy czosnek i odstawiamy.
  • 5Pod koniec gotowania dodajemy wyciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy i groszek. Solimy do smaku. Na talerzu posypujemy natką kolendry.